Vrste polnil v vzglavnikih

Kadar govorimo o vzglavnikih se moramo vprašati, ali si želimo naravna polnila za vzglavnike, ali takšne, ki niso naravni. Namreč poznamo različna naravna in sintetična polnila.

Res je, da smo včasih poznali zgolj naravna polnila, ki smo jih lahko našli na kmetiji ali v naravi, vendar je danes temu povsem drugače. Danes poznamo več vrst polnil kot tudi vrst vzglavnikov glede na namen uporabe in glede na težave, ki jih rešujemo z uporabo določenih tipov vzglavnikov.

Polnila so danes narejena iz luščin, slame, listja, puha, perja, bombaža in iz vedno bolj drugačnih ter drugih edinstvenih vrst polnil.

Predstavljamo vam nekaj koristnih informacij o polnilih, ki jih imamo v ponudbi:

Puh in perje

Puh in perje se uporabljata predvsem za izolacijo pri bundah, odejah, spalnih vrečah in tudi kot polnilo v vzglavnikih. Polnilo v takem vzglavniku je zelo zračno in mehko, pridobiva se iz perja gosi, tako da ga lahko uvrstimo med naravna polnila.

Za vzglavnike, polnjene s tem polnilom, je značilno, da se prilegajo glavi in telesu.

Puh je izredno zračno in mehko polnilo, ki vas med počitkom prijetno greje in odlično odvaja telesno vlago. Nudi vam nežnost in prefinjeno udobje ter je prijazen do kože.

Perje vam zagotavlja podporo in stabilnost med počitkom. Tako kot puh tudi perje odlično odvaja telesno vlago in je prijazno do kože. Je odlično zračno polnilo.

Puh in perje kot polnilo še do danes veljata za dražje in težje dostopno polnilo, saj dajeta vašemu počitku nebeški in sanjski občutek.

Bombaž

Bombaž je najpomembnejša tekstilna surovina sveta. Poznana je že tisočletja, od leta 3000 pred našim štetjem pa poznana kot ena najbolj zaželenih tekstilnih surovin. Začetki bombaža segajo v Azijo, kjer so ga Indijci prinesli na Kitajsko, ter kasneje vse do Evrope. Gojijo ga na vseh petih celinah, v pridelavi pa še vedno prednjači Kitajska s 24 % deležem na trgu, kot najboljši pa še vedno velja egipčanski bombaž.

Nit za izdelavo blaga se pridobi s pomočjo bombažnih vlaken, ki zrastejo na grmičevju bombaževca. Kepica bombaža je sestavljena iz vlaken, ki so različno dolga. Za kakovostno blago morajo segati najmanj 2,5 cm, lahko pa so tudi krajša do 9 mm ali vse do 56 cm. Kvaliteta je odvisna od dolžine in trdote.

Bombaž je naravno vlakno, ki ga po večini predelajo v tanke niti, iz katerih tkejo tkanine. Običajno so vzglavniki sešiti iz bombaža in nato polnjeni z drugimi polnili. Obstajajo pa tudi takšni, ki so polnjeni z bombažnimi vlakni. Za to polnilo velja, da naredi vzglavnik bolj kompakten, lahkoten in čvrst. Bombaž kot polnilo vam omogoča tradicionalen občutek med počitkom. Je izredno zračen ter dobro vpija vlago, kar ga naredi primernega za uporabo pri ljudeh z alergijami.

Zaradi ljubezni do okolja in ljudi, smo se v podjetju Pure Pannonia odločili za naravna polnila za vzglavnike. Zato uporabljamo zgolj naravni bombaž brez dodanih kemikalij in barvil, ki je samo mehansko obdelan, zaradi krajših vlaken pa je blago debelejše in kakovostnejše.

Luščine

V ponudbi imamo spalni program, sestavljen iz več vrst luščin, ki so naravna in mikromasažna polnila za vzglavnike. Med te sodijo ajdove, pirine in prosene luščine. Luščina ali olušček je olup različnih vrst zrna.

Posebnost naravnega polnila je v tem, da ohrani vse značilnosti varovanja zrna. V kolikor je poleti vroče, lupina varuje zrno pred vročino, pozno jeseni in čez zimo jo ščiti pred mrazom, tako da lahko spomladi iz zrna zraste nova rastlina.

Gre za naravno polnilo, ki ga poznamo že tisočletja in ga je potrebno na vsake toliko časa tudi zamenjati. Prednost polnila je v tem, da ga lahko odvržemo v naravo brez kakršnihkoli negativnih vplivov na okolje.

Polnilo iz luščin se vam med počitkom anatomsko prilega ter deluje kot izredno zračno in prožno polnilo. Oblika luščin masira predel glave in ramenskega obroča ter deluje kot naravno zdravilo za nespečnost, prav tako pa deluje proti alergijam in glavobolom.

Kapok

Kapok je mehko in razkošno vlakno, ki se naravno pridobiva iz tropskih dreves. Posebnost je v njegovi lahkotnosti in svilnati mehkobi, zaradi česar deluje kot kot “svilen” bombaž ali naraven puh. Ko stroki semen naravno odpadejo na tla, iz njih izločimo vlakna. Je naravni hipoalergen, zato zmanjšuje tveganje za pojav alergijskih reakcij.

Kapok je naravno polnilo, ki je brez kemikalij ali strupov. Kot polnilo v vzglavniku ima več koristnih funkcij, ki blagodejno vplivajo na vaše zdravje in počutje. Vzglavniki iz kapoka so primerni za uporabo pri ljudeh, ki želijo odpravljati težave s prekomernim potenjem, saj kapok odlično odvaja telesno vlago, s tem pa omogoča, da se ne boste pregrevali in tako posledično se tudi ne boste prekomerno potili. Zaradi svoje strukture je neprimeren gostitelj za pršice, bakterije in plesni.

Volna

Za dobro in kakovostno spanje je potrebna homeostaza (ohranitev enakomerne temperature), kjer se je volna izkazala kot daleč najboljša. Prav tako je volna presegla druge materiale v več ključnih točkah. Prva takšna je, da je odličen izolator, saj vas hladi v vročini in greje v mrazu. Med volnena vlakna se ujame veliko zraka, zato zelo dobro diha in dobro vpija vlago ter jo prav tako hitro tudi odda v zrak, zato lahko pozabite na prepotene pižame in zbujanje, zaradi prekomernega potenja. Ker je pršice in drugi mikroorganizmi ne marajo, saj je volna preveč suha za njihovo razmnoževanje, deluje volna anitalergeno.

Mehko udobje volnenega vzglavnika nudi tudi dovolj opore za glavo in vrat. Res je, da je volna izredno mehka, a so majhne kroglice iz volne dovolj uporne in hkrati nudijo optimalno oporo glavi in vratu. Udobje in opora hkrati sta odlična kombinacija za miren spanec, izredna zračnost in izolacijske lastnosti pa pripomorejo k spokojnosti in razbremenijo duha in telo.

Pri nas boste našli več vrst naravnih polnil za vzglavnike, med katerimi so tudi volneni produkti, ki so narejeni iz 100 % slovenske volne.