Pira, ajda ali proso?

Naj bo naravno polnilo vzglavnika pira, ajda ali proso, to je sedaj vprašanje? Prejeli smo že več klicev z vprašanjem: »Kateri vzglavnik je boljši, pirin ali ajdov ali proseni?« Zato smo se odločili, da napišemo nekaj besed prav na to temo.

Ajdove luščine

Ajdove luščine kot polnilo vam omogočajo anatomsko prilagajanje telesu, čez noč ohranjajo obliko in vam nudijo mikromasažni učinek. So izjemno zračno in prožno polnilo, ki optimalno prevaja toploto, zato je tudi primerno za uporabo pri ljudeh, ki se prekomerno potijo. Poleti vas bo polnilo iz ajdovih luščin prijetno hladilo.

Ajda

Čeprav ajda ne spada med trave kot ostala žita, jo uvršamo mednje, ker iz nje delamo moko in lahko pečemo kruh. V Evropo je po vsej verjetnosti prišla s Kitajske, od koder so jo prinesli križarji med križarskimi vojnami. O ajdi je pisal tudi Valvasor v Slavi vojvodine Kranjske, kjer je opisal pridelavo ajdove kaše in navedel, da je kruh iz ajdove moke črn kakor zemlja, a hrani kmete širom dežele. Tudi meščani se ga niso branili, ker je okusen in dober.

Latinsko ime “Fagopyrum” in angleško ime “buckwheat” opisujeta obliko ajdinih semen, ki so podobni obliki trikotnih bukovih plodov.

Ajda vsebuje rutin, ki je antioksidant in odlično učinkuje proti alergijam. Njena posebnost pa je tudi v nudenju protibolečinskega delovanja, da se boste v jutra zbujali brez bolečin in regenerirani.

Iz ajdovih semen z luščenjem dobimo ajdovo kašo, z mletjem pa ajdovo moko. V kulinariki poznamo ajdine jedi kot so: ajdova kaša, ajdovi žganci, ajdovi krapci, štruklji, rezanci in palačinke ter različna peciva. Ker ajda ne vsebuje glutena, jo lahko uživajo tudi alergiki s celiakijo. Iz posušenih cvetov ajde si lahko pripravimo tudi čaj, ki blagodejno vpliva na krčne žile. Oluščene lupine pa so izvrstno naravno polnilo za vzglavnike, blazine in ležišča.

Ajdov vzglavnik

Za izdelavo ajdovega vzglavnika potrebujemo blago in ajdove luščine. Ajdove luščine nastanejo kot odvečni produkt pri pridobivanju ajdove kaše. Zato se je po takšno polnilo najbolje odpraviti k najbližjemu lokalnemu mlinarju. Ajdove luščine direktno od mlinarja sicer niso najbolj primerne, saj vsebujejo veliko zlomljenih delcev in prahu. Zato je zelo dobro, da se takšno polnilo presortira na cele in lepe luščine ter termično obdela. Luščine na koncu dobro posušimo in prezračimo.

Ajdov vzglavnik napolnimo z luščinami in že je pripravljen na spanje. Sedaj še samo nastavimo pravo velikost s pomočjo dodajanja in odvzemanja luščin ter se pustimo popeljati v sladke ajdove sanje.

Glavne prednosti

 • Rahla mikromasaža,
 • polnilo vsebuje rutin in je antioksidant,
 • protialergijsko delovanje,
 • luščine so piramidne oblike,
 • proti potenju in nespečnosti,
 • kompaktno polnilo (dobro anatomsko prileganje),
 • odličen vzglavnik pri migrenah in glavobolu.

Poiščite svoj vzglavnik ali spalni produkt, ki vsebuje naravno mikromasažno polnilo (ajda, proso, pira). Sledite povezavi in si izberite produkt iz ajdovih luščin.

Pirine luščine

Pirine luščine odstranijo s posebej prilagojenimi stroji šele pred nadaljnjo predelavo. Plevel, ki ostane, ni za odmet, saj se lahko uporabi kot posebno naravno polnilo za vzglavnike, ki so jih že nekoč uporabljali za zdravilne namene. Pirinemu vzglavniku so pripisovali učinkovitost pri mirnem in sproščujočem spanju ter zmanjševanju glavobolov. Ker luščine oziroma oluščki z lahkoto prilagodijo zunanjim tempreraturam, preprečujejo pregrevanje kože in jo prijetno segrejejo, ko je ta hladna. S tem poskrbijo, da je v postelji prijetna mikroklima.

Pira

Pira je prastara vrsta pšenice, ki je v uporabi že več kot 10.000 let. Pri nas so jo gojili že v Valvasorjevih časih, a so jo v 20. stoletju pričeli opuščati, ker ni bila dovolj donosna. Namesto nje so pričeli gojiti bolj donosne vrste pšenice, ki so manj odporne na škodljivce in bolezni. Pozitivne lastnosti pire so ponovno začeli odkrivati vzporedno z evropskimi in svetovnimi smernicami, ko se je človeštvo začelo zavedati, da je na trgovskih policah zmeraj manj zdrave hrane in je zato postalo pridelovanje na okolju prijazen način nuja. Danes je pira ponovno postala priljubljena vrsta pšenice, saj je povsem nezahtevna za pridelavo. Pridelovanje hrane na način, ki ne škodi okolju in ljudem, je danes nujno, saj smo z uporabo kemikalij prežeti na vsakem koraku.

Pira ni hibrid, kot je sodobna pšenica, zato je pri pridobivanju zrnja potreben dodaten korak, ker je zrnje dodatno zaščiteno pred izpadom. Ta zaščita pa hkrati omogoča tudi zaščito pred onesnaženjem, pesticidi in žuželkami.

Zanimivost: Po katastrofi v Črnobilu so preverili radioaktivnost prisotno pri piri in prišli do ugotovitve, da se je zadržala samo na plevelu. Do zrna ni uspela prodreti, zaradi odlične zaščite, ki jo nudijo oluščki pire.

Pirin vzglavnik

Pira spada med trave, zato uporaba pirinega vzglavnika ni primerna za ljudi, ki so alergični na to vrsto trave. Ovojnica prinega zrna lahko vsebuje celo do 90 % kremčeve kisline, ki je pomembna za zdravje las in nohtov. Zaradi vsebnosti aminokislin v piri, nekatere študije menijo, da pozitivno vpliva na človeško psiho. Naravna obrambna funkcija luščine je ta, da pirino zrno varuje pred sončnimi žarki in toploto, tako da jo hladi. V nasprotnem primeru pa segreje, da ne zamrzne. Zaradi svoje oblike in rasti pirinega zrna, pirine luščine odlično vežejo na sebe vlago. Zato je zelo pomembno, da vzglavnik vzdržujemo tako, da ga večkrat letno prezračimo na soncu. Oblika luščin spominja na manjše prožne kamenčke, ki nežno masirajo predel na katerem je naslonjena glava. Posledica je izboljšanje prekrvavitve in s tem izpobljšanje zdravstvenega stanja povezanega s tem.

Glavne prednosti

 • Polnilo vsebuje kremenčevo kislino, ki pozitivno vpliva na počutje,
 • luščine so podolgovate oblike,
 • srednja mikromasaža,
 • srednje trdo polnilo,
 • odličen termoregulator in odvajalec vlage,
 • vsebuje aminokisline,
 • pozimi vas greje,
 • odličen vzglavnik pri bolečinah v vretencih ali hrbtenici.

Poiščite vzglavnik ali drugi spalni produkt, ki vsebuje naravno mikromasažno polnilo (ajda, proso, pira). Sledite povezavi in si izberite produkt iz pirinih luščin.

Prosene luščine

Prosene luščine kot polnilo vam omogočajo anatomsko in ergonomsko prilagajanje telesu, saj izdelki iz prosenih luščin čez noč ohranjajo obliko ter vam nudijo mikromasažni učinek. Prosene luščine so izredno lahko, mehko, prožno in zračno polnilo, zato proseni vzglavniki pomagajo tudi pri izboljšanju težav s smrčanjem.

Proso

Proso je vrsta žita, ki ima najmanjše potrebe po vodi. Zelo dobro prenaša sušo in se izredno dobro prilagodi različnim prstem in podnebnim razmeram. Je rastlina, ki zraste do 100 centimetrov v višino in ima manjša semena, premer 2 do 3 milimetre. Proso je hipoalergeno, zato uporabo vzglavnikov iz prosenih luščin priporočamo vsem, ki si želite pomagati pri odpravljanju težav z alergijami med spanjem.

Proseni vzglavnik

Ker so prosene luščine izjemno zračno in prožno polnilo, ki optimalno prevaja toploto, so proseni vzglavniki primerni za uporabo predvsem pri ljudeh, ki se prekomerno potijo. Če vas pogosto boli vrat ali se med spanjem ne spočijete dovolj je naravni mikromasažni vzglavnik iz prosenih luščin idealna izbira za vas, saj vam nudi optimalno oporo in mikromasažo glave, vratu in ramen. Prav tako so proseni vzglavniki odličen tekmec proti alergijam in smrčanju.

Glavne prednosti

 • Anatomsko prileganje vašemu telesu,
 • mikromasaža telesa,
 • reguliranje temperature v postelji,
 • udobje pri vseh spalnih položajih,
 • pomaga s težavami v vratnih vretencah,
 • pomaga proti potenju in alergijam,
 • prevaja pozitivno energijo,
 • pomaga odpravljati težave s smrčanjem,

Poiščite svoj vzglavnik ali drugi spalni produkt, ki vsebuje naravno mikromasažno polnilo (ajda, proso, pira). Sledite povezavi in si izberite produkt iz prosenih luščin.