Kako položaj spanja vpliva na izbiro vzglavnika?

Kako položaj spanja vpliva na izbiro vzglavnika, ki je ena izmed ključnih komponent za kakovostni spanec? Na tržišču obstaja mnogo različnih vzglavnikov, izdelanih iz  naravnih ali umetnih materialov z raznolikimi lastostmi, zato je pomembno, da izbereš tistega, ki bo najbolj ustrezal tvojim potrebam.

»Kako naj izberem pravi vzglavnik zase?«

 

Najpomembnejše vprašanje pred nakupom vzglavnika je  – kakšen je tvoj položaj spanja – kako zaspiš, kako spiš in v kakšem položaju se zbudiš?

  1. Kako zaspiš, v kakšnem položaju, kaže na to kako ti občutiš, da ti je za spanje najbolj udoben položaj, ki te najlažje ponese v spanec.
  2. Ali se ponoči pogosto zbujaš in kaj je razlog za to? (o tem bomo pisali v drugem članku)
  3. V kakšnem položaju se najpogosteje zbudiš? Taki položaj najverjetneje najbolj ustreza tvojemu telesu.

Nekaj dni opazuj v kakšnem položaju zaspiš, se ponoči zbujaš in kako se zjutraj zbudiš. Kateri položaj spanja je najpogostejši?

 

Ko imaš odgovor na vprašanje kakšen je tvoj položaj spanja, lahko poiščeš pravi vzglavnik zate:

  • Če je tvoj položaj spanja, spanje na hrbtu, potrebuješ vzglavnik, ki ti podpira celotno glavo in vrat, da se prepreči nagibanje glave in bolečine v vratu. Vzglavnik pa ne sme biti previsok ali takšen, ki s časom izgublja podporo.
  • Če največkrat spiš na trebuhu, potrebuješ mehak, nizki vzglavnik ali si celo brez, da ne ovira dihanja in se preprečiš bolečine v vratu.
  • Če spiš na boku, potrebuješ vzglavnik, ki podpira vrat, da se prepreči bolečine in nagibanje glave. Pri položaju spanja na boku je odvisno kje so tvoje roke, ali so ob telesu ali so pod vzglavnikom?

 

Izbrati pravilen vzglavnik, ki ustreza najpogostejšemu položaju spanja, je pomembno za zdravje hrbta, udobno spanje in kakovostno regeneracijo telesa ponoči.

Pravilna izbira vzglavnika omogoča udobno podporo in zagotavlja pravilen položaj glave, vrata in hrbtenice ter preprečuje nastanek deformacij, bolečin, težave z dihanjem in vratnim živcem.

Da lahko izbereš pravi vzglavnik zase, ti v salonu spanja Pure Pannonia ponujamo brezplačno svetovanje in preizkus vseh vzglavnikov različnih velikostih, oblik ali vrsti polnila (puh, perje, bombaž, volna, kapok, pira, ajda, proso,…).