Spanje naših malčkov

Pripravili smo 5 nasvetov za kvalitetnejše spanje naših otrok, ki vam bodo pomagali pri reševanju težav z nemirnim spancem.

Naši malčki so edinstveni. V povprečju, vse do 7 leta, spijo najmanj 14 ur dnevno, kar ni nič narobe, saj potrebujejo v teh letih največ energije za rast. Mamice to tudi zelo hitro opazijo, ko morajo skoraj iz meseca v mesec kupovati večja oblačila.

Pri otrocih se lahko pomanjkanje spanca pozna z nezadovoljstvom s samim seboj, pomanjkanjem koncentracije, pri apetitu, teži, učnem uspehu in slabih navadah.

Nasveti za boljše in kvalitetnejše spanje naših otrok

1. Kadar dajemo svojega malčka k počitku, uredimo, da je v sobi tema. V hiši naj bo vzdušje kar se da mirno in čim manj hrupno. Če ne mara teme, mu pustite prižgano majhno luč, da bo zmeraj, ko se zbudi, vedel kje se nahaja. Na koncu pa seveda en lep poljubček in nežen objem, ki mu bosta nudila varnost in toplino.

2. Otroka pred spanjem oblecite primerno za spanje. To pomeni, da naj bodo oblačila lahka in zračna. Svetujemo vam, da uporabite tekstil iz 100 % bombaža.

3. Prav tako poskrbite za udobno podlago ležišča, ki naj ne bo premehka in ne pretrda. Vzglavnik in odejo naj bosta lahka in udobna.

4. Pri otrocih je zelo pomembna rutina, saj ta določa redni čas za spanje in prebujanje. Pomaga vam pri načrtovanju, kdaj boste otroka dali spat, prav tako pa vam pomaga pri tem, da se vaš malček nauči reda in discipline.

5. Ključ do uspeha za boljše spanje je, da mi svojega malčka naučimo, kdaj je čas za spanje. Za lažje razumevanje lahko preverite v tabeli, kakšno je povprečno spanje naših malčkov do 7 leta starosti:

  • Do 3 mesecev: 23 ur
  • 6 mesecev: 22 ur 30 min
  • 12 mesecev: 20 ur
  • 24 mesecev: 17 do 18 ur
  • 34 mesecev: 16 ur 30 min
  • 4 leta: 15 ur
  • 5 let: 14 ur
  • 7 let: 12 ur 30 min

Ne pozabite nase. Tudi vi, mamica ali očka, ne smete ostati brez počitka, saj bo to posledično vplivalo na vašega najmlajšega. Poskušajte tudi prepoznati, če ima vaš malček težave s spanjem. To se ponavadi pozna tako, da je čez dan zelo utrujen, tečen, ponoči pa bedi in težko diha.

Omogočimo boljše in kvalitetnejše spanje otrok, navsezadnje so otroci naše največje bogastvo. Izberite mu pravilno vrsto naravnega polnila, da bo njegov počitek zares najboljši.